2017’DE ONAYLANAN PROJE HAYATA GEÇİYOR: ÇUBUK-AKYURT İÇME SUYU PROJESİ’NDE İLK KAZMA VURULDU

            Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, 2017 yılında onaylanan ancak yapımı ihmal edilen “Çubuk ve Akyurt İlçeleri Arası İçme Suyu İsale Hattı Yapım İşi” için ilk kazmayı vurdu. Çubuk 2 Barajı’ndan cazibe ile doğrudan (pompasız) Akyurt’a ulaştırılacak altyapı çalışması sayesinde önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanacak, arızalar azalacak ve ilçeye kesintisiz su verilecek. Projenin Çubuk’u susuz bırakacağı iddialarına yanıt veren ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Tütüncübaşı, “Aynı hat, aynı su… Çubuk’un 1 litre suyu eksilmeyecek” dedi.

            Başkent’te altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam eden ASKİ Genel Müdürlüğü, projesi 2017 yılında onaylanan ancak uzun süre ihmal edilen “Çubuk ve Akyurt İlçeleri Arası İçme Suyu İsale Hattı Yapım İşi” için düğmeye bastı.

            Ankara-Çubuk Yolu üzerinde ilk kazmanın vurulduğunu açıklayan ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Tütüncübaşı, altyapı çalışmalarının Çubuk’u susuz bırakacağı iddialarının ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. 24 kilometrelik hatta kazı çalışmalarının tam kapanma süreci bitimine kadar tamamlanmasını planladıklarını ifade eden Tütüncübaşı, “Endişe etmeyin. Çubuk’un 1 litre suyu eksilmeyecek” dedi.

            ÇUBUK İLÇESİ ETKİLENMEYECEK, AKYURT’UN SU PROBLEMİ ÇÖZÜLECEK    

            Hattın yapıldığı noktalarda incelemelerde bulunan Tütüncübaşı, şu açıklamalarda bulundu:

“Şu an 35 yıllık bürokrat ve 40 yıllık mühendis olarak konuşuyorum. Bazı siyasetçiler gibi gerçeklikten, bilimsellikten, teknikten uzak konuşmuyorum. Biz ASKİ olarak eleştirilere daima açığız. Hele bu eleştirileri yapan ilçe belediye başkanımızsa dikkat kesiliriz. Ancak yapılan eleştiriler siyasete dönük olmamalı. Kurumumuz tüm şeffaflığıyla her türlü soruya cevap verebilecekken, gerçekten uzak açıklamaların yapılması bizi üzdü. Bir ilçe belediye başkanımızın sözünün yatsıya kadar mundar olmasını istemeyiz. Çok açık ve net soruyorum, Sayın Başkanım siz Çubuklunun susuz kalacağını nereden çıkarttınız? Böyle bir şey kesinlikle mümkün değil. Kameralar karşısında siyaset yapma isteği, bilimin, mühendisliğin önüne geçmiştir. Çubuk halkı lütfen rahat olun 1 litre suyunuz eksilmeyecek. Akyurt halkı siz de rahat olun her türlü engellemeye, ucuz siyasete rağmen bu proje ile suyunuzu getirip, hayır duanızı alacağız. ASKİ, bayram seyran, pandemi demeden, sokağa çıkma yasaklarını fırsata çevirerek çalışıyor.”

 

            “ASKİ OLARAK ANKARA’NIN GÜNÜNÜ DEĞİL GELECEĞİNİ KURTARMA PEŞİNDEYİZ”

            Çubuk ve Akyurt ilçeleri arası içme suyu hattı yapım işiyle ilgili ayrıntılı bilgileri de paylaşan ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Tütüncübaşı, şöyle konuştu:

            “35 milyon 800 bin lira sözleşme bedeli olan bu proje ile 7 milyon liralık enerji maliyeti sağlayacağız. Proje, tasarruf sayesinde 5 yılda zaten kendisini amorti edecek. Akyurt’a ve Çubuk’a verilen su aynı su, aynı hat. Sadece Pursaklar’dan Akyurt’a giden isale hattının 155 metrelik terfisi ortadan kaldırılarak, elektrik maliyeti minimuma indiriliyor. Proje, Ankara’nın Master Planı içinde de yer alan çok karlı bir yatırım. Biz Ankara’nın gününü değil, geleceğini kurtarma peşindeyiz. Bu projenin onaylanma tarihi tesadüfe bakın ki 5 Mayıs 2017. 4 yıl önce planlanmış, şimdi hayata geçiriyoruz.”

            “KAZI NOKTASI ALTYAPI, İMAR VE HİDROLİK EĞİME GÖRE BELİRLENDİ”

            ASKİ ekipleri tarafından başlatılan çalışmaların ardından kazı noktasına yönelik eleştirilere de yanıt veren Tütüncübaşı, “Burada hem içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hattı hem de telekom hattı var. Bu şeridi onlar kapatmış durumda. Dolayısıyla biz bu şeride en yakın olan diğer şeritte çalışıyoruz. Trafiği ihlal etmeyecek şekilde güzergahımızı belirledik” dedi.

            Altyapının yanı sıra imar durumu, hidrolik eğim ve arazi topoğrafyası dikkate alınarak çalışma noktasının belirlendiğini vurgulayan Tütüncübaşı, “Bu yol Büyükşehir Belediyesine ait bir yoldur. Borular çok dikkatli bir şekilde döşeniyor. Tam kapanma süresi bittiğinde bu yoldan çıkmış olacağız, anında asfaltlanıp yol eski haline getirilecek. Bu güzergahı kullanan vatandaşlarımızın hiçbir endişesi olmasın. Projenin ise önümüzdeki ağustos ayında bitirilmesini planlıyoruz” diye konuştu. Tütüncübaşı ayrıca Akyurt’un dışında Akyurt Sanayi Bölgesi, Saray Mahallesi, Balık Hisar Mahallesi ve Altınova Bölgesi’ne de içme suyu sağlayacak proje kapsamında şu ana kadar 2 bin 300 metre imalat yapıldığını da açıkladı.

Haber Fotoğrafları