22 MART DÜNYA SU GÜNÜ KUTLU OLSUN

             İnsan ve doğa arasındaki uyumun tabiat yasalarına aykırı hale dönüşmesi şüphesiz dünyanın yaşayabileceği en tehlikeli senaryolar arasındadır. Bir döngü halinde ısınan ve soğuyan dünyanın doğal dengesinin bozulması, kimi zaman afetlere neden olan yağışlar kimi zaman ise kıtlığı beraberinde getiren kuraklıkla karşımıza çıkıyor.  Bilgi iletişim çağında dünyanın her yerinden haber almak, verilere ulaşmak artık çok kolay… Sayısız uluslararası örgütün su sorununu dünya gündeminin öncelikli maddeleri arasına sokmaya çalışması bilimsel verilerin ortaya koyduğu felaket senaryosunun inanılmaz boyutlara ulaşmasından kaynaklanıyor.

 

           Yanlış yapılaşma ve şehirlerin doğaya uygun biçimde kurulmaması, yeşil alanların amacı dışında kullanılması, sanayinin sorumluluklarını yerine getirmemesi gibi sıralanabilecek pek çok neden bu krizin şiddetini arttırsa da, insanların alabileceği bireysel önlemlerin önemi her geçen gün artıyor.

 

           Su politikaları ve suyun geleceğini iklim ve çevre felaketlerinden bağımsız değerlendirmemiz mümkün değil. Yaşamın temel kaynağı ve hayatın devamlılığının garantisi olan suyu korumak dünyamızın bugünü ve geleceğini korumaya eşdeğerdir. Bireysel farkındalıkla eyleme geçen her insan bugün ve gelecekte yaşanabilecek felaketlerin şiddetini küçümsenemeyecek biçimde azaltır.

 

              Bu nedenledir ki ASKİ olarak,  her fırsatta dile getirdiğimiz su tasarrufu ile suyun doğru ve verimli kullanılmasını teşvik etmek bizim için yalnızca tanımlanmış bir görev değil insanı ve vicdani birer sorumluluktur. Üstlenmiş olduğumuz altyapı çalışmalarında ulaştığımız nokta yüzleri güldürse de bu başarının sürdürülebilir olması her bir bireyin su tüketim alışkanlıklarını değiştirerek, toplumsal su bilincinin yerleşmesiyle mümkün olacaktır.

 

               Gün itibarıyla Ankara’mıza su taşıyan barajlarımızdaki doluluk oranı yüzde 21 seviyesinde seyrediyor. Yağmur, dolu ve kar yağışlarından zayıf bir yılı geride bıraktık. Başkentimizde nüfusun çoğalmasına paralel su tüketiminin artması ve kuraklığın yoğun olarak hissedilmesine karşın, yenilenen altyapı, devreye sokulan ve 30 yıllık su politikamızı belirleyen Master Plan çalışması ve hayata geçirdiğimiz tasarruf tedbirleri ile teşviklerinin pozitif katkısını barajlarımızdaki su miktarından da görmekteyiz.  Siz kıymetli hemşehrilerimizin su tasarrufu konusunda gösterdiği özen de geleceğimiz için büyük kıymete sahiptir.

 

            Dünya su günü bu yıl  “Ortaklıklar ve İşbirliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak’’ temasıyla kutlanıyor. Hali hazırda ASKİ olarak geçtiğimiz yıl katıldığımız ‘’EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’’ gibi yerli ve yabancı çok sayıda toplantıya sunduğumuz katkılarla, hem ulusal hem de küresel bazda yürüttüğümüz işbirlikleri ile  eğitim ve teknoloji transferleriyle bu temaya uygun faaliyetlerimizi uygun biçimde sürdürmekteydik. Kurumsal sorumluluğumuzu geleceği öngörerek yürütmeye devam etmekteyiz.

 

           Bizlerle birlikte bu sorumluluğu özveriyle paylaşan siz kıymetli Ankaralılar başta olmak üzere çalışmalarımızın her aşamasında büyük çaba sarfeden tüm çalışma arkadaşlarıma suyun verimli kullanılması ve su tasarrufu gibi konularda sağladıkları katkıdan dolayı şükranlarımı sunuyorum. 22 Mart Dünya Su Günü’müz kutlu olsun.

 

                                                                                                        Erdoğan ÖZTÜRK

                                                                                                       ASKİ Genel Müdürü