ASKİ Akıllı Sayaç Uygulamasına Geçiyor

Teknoloji her alanda geliştiği gibi su yönetimi alanında kullanılan yöntemlerde de gelişmekte ve artık günümüzde teknolojik unsurların da büyük bir rol aldığı bu sistem, Akıllı Su Yönetimi olarak adlandırılmaktadır. Akıllı Su Yönetiminin en önemli unsurlarından olan su sayaçlarının da bu değişime ayak uydurması gerekmektedir.

ASKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri ve Bilgi İşlem Daire Başkanlıkları tarafınca oluşturulan komisyon, son teknoloji ürünü akıllı su sayaçları ve bunların şebekeye entegrasyonu için gerekli teknoloji alt yapısı konusunda araştırmalar yaparak Akıllı Su Sayaçlarının kurumumuzca kullanımı noktasında önemli bir hazırlık aşamasını tamamlamıştır.

Başlangıç olarak bu hafta içerisinde Yenimahalle Batıkent’te belirlenen yaklaşık 200 abonenin mekanik sayaçları akıllı elektronik sayaçlarla değişerek merkezi izleme sistemi üzerinden takip altına alınacaktır. Ardından kısa bir süre içerisinde Altındağ ilçesinde belirlenmiş bölgede yer alan 1000 abone daha bu sisteme dahil edilmesi planlanmaktadır. Sayaç verilerinin uzaktan takibi için oluşturulan web tabanlı bilgi sisteminde yapılacak çalışmadan sonra vatandaşlarımızın da erişebileceği bir sayfa hazırlanarak web sitemizdeki Online İşlemler menüsünde yerini alacaktır. Bu web sayfasında abonelerimiz günlük tüketim, anlık endeks bilgisi, sayaç sıcaklığı gibi bilgilere istediği an ulaşabilecektir.

Akıllı Sayaç Nedir?

Akıllı sayaç dış görünüş bakımından şu an birçok yerde kullanımda olan mekanik veya ön ödemeli (kartlı) sayaçtan pek farklı değildir. Ancak çalışma prensibi olarak mekanik sayaçlardan büyük ölçüde farklı ölçüm sistemine sahip, elektronik devrelerden oluşan, yüksek ölçüm hassasiyetli, manyetik alanlardan etkilenmeyen ve farklı çevre koşullarına dayanıklı gövdeye sahip sayaçlardır. Üzerine entegre radyofrekans verici (RF) veya GSM hattı ile merkezi bir cihaz veya uygulamaya anlık tüketim, endeks, sıcaklık, kaçak vb. bilgilerini gönderip, merkezi sisteme dahil sayaçların vanası uzaktan kontrol edilebilme özelliğiyle sahaya personelin gitmesine gerek kalmaksızın açma/kapama işlemleri yapılabilmektedir.

Akıllı Sayaçlarının Yararları Nelerdir?

1) Daha hassas ve gelişmiş bir cihaz olduğu için daha güvenilir ölçümler yapılacaktır.

2) Uzaktan okuma ile sayaç okuma personeli sayaca gelmesi gerekmeden veriler elde edilecektir.

3) Tüketim bilgileri istenilen zamanda alınarak sayacın kontrol sıklığı arttırılabilecek bu sayede sayaç kaynaklı tüketim verisi hataları azaltılacaktır.

4) Sayaca müdahale riski azaltılmış olup, kaçak su kullanımının önüne geçilecektir.

5) İnsan kaynaklı hatalı okuma problemi ortadan kaldırılıp, aboneler sistemdeki tüketim bilgilerini anlık kontrol edebilecek, bununla birlikte abonelerin sisteme duyduğu

güven artacaktır.

6) Sayaçlarda bulunan RF/GSM modülleri sayesinde sayaç ile abone etkileşimi kurulabilecektir. Özellikle kışın sayaçta meydana gelen donma/patlama durumlarını

önlemek için sıcaklığın sıfıra yaklaştığı koşullarda sayaçtan aboneye donma uyarısı içeren SMS gönderilecek ve abonenin önlem alması sağlanacaktır.

7) Uzaktan kontrol ile abonelik işlemleri sonlandırıldığında sayaçların sökülmesi yerine merkezden otomatik olarak kapatılması sağlanacak ve yeni abonelik işlemlerinde ortaya çıkan tekrar sayaç takılma süresi ortadan kaldırılmış olacaktır.

Abonenin yararına olan bir çok özellik taşımasıyla birlikte akıllı su sayaçları ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Abonelik İşlemleri alanında da hizmet kalitesini arttıracak ve bu alanda örnek bir kuruluş haline gelecektir.

Haber Fotoğrafları