Basın Açıklaması

Son günlerde, Ankara genelinde sosyal iletişim ağlarında ve kişilerin telefonuna mesaj atmak sureti ile şehir şebeke suyunda bakteri olduğuna dair paylaşımlar yapılmaktadır.  

Yapılan bu paylaşımlarda aynen “Arkadaşlar lütfen 2 hafta şehir suyu kullanmayın şehir suyunda da lejyoner bakteri görülmüş lütfen kaynatmadan kullanmayın hatta ağzınızı bile yıkamayın en az 2 hafta kullanmayın diye uyarıda bulunuyor bizim idare pnönonide yada akciğer hatalıklarında artış tahmin ediliyor tüm sağlık personeline yarın eğitim verilecek dediler idareden. Ölümcül bi bakteri bu. Aman dikkat edin” şeklinde ibarelere yer verilmiştir.
     
Bu paylaşımlar ile halkın en temel ihtiyacı olan ve ikamesi mümkün olmayan su tüketimi konusunda şebeke suyunun ölümcül mikroplar içerdiği ileri sürülerek Ankara’da yaşayan vatandaşlarımız arasında korku, panik ve infiale yol açacak şekilde paylaşımlarda bulunulmuştur. 

Halk sağlığı gibi önemli bir konuda bu tür asılsız vahim iddialar içeren paylaşımlar yapılarak insanlar arasında korku, panik ve infiale yol açıp huzursuzluk çıkartılmasının yanı sıra; Ankara halkının su ihtiyacını karşılayan İdaremizin toplum nazarındaki güvenilirliği de zedelenmeye çalışılmıştır.  
Bir kanaldan organize bir şekilde yayılan bu paylaşımların, toplumsal huzur ve barışı hedef aldığı aşikârdır. 

Bu paylaşımları yapanların tespiti ve haklarında kamu davası açılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu 2019/7706 Hazırlık Numaralı dosyası ile suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu ve buna benzer toplumu yanıltıcı paylaşımlarda bulunanlarla ilgili olarak başlatılan yasal sürecin hem Ankara Büyükşehir Belediyesi hem de Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü olarak takipçisi olacağımızı, açılacak kamu davasına müdahil olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.