BASIN AÇIKLAMASI…

 KIZILIRMAK’TAN SU ALIMI DURDURULDU…

ANKARA’DA MUSLUKLARDAN AKAN SU ÇAMLIDERE, KURTBOĞAZI VE ÇUBUK-II BARAJ’INDAN GELİYOR

2019 Yılı Ocak ve Şubat aylarında yağmur ve kar yağışları ile Ankara’ya su sağlayan barajların doluluk oranlarındaki artış üzerine 8 Mart 2019 tarihinden itibaren Kızılırmak’tan içme ve kullanma maksatlı su alımı durdurulmuştur.


Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı’ndan su alımının durdurulmasıyla birlikte Başkent’e şehir şebekesi üzerinden Çamlıdere, Kurtboğazı ve Çubuk-II Barajı’ndan su temini sağlanmaya başlamıştır.


ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, 20 Mart 2019 tarihi itibarıyla barajlardaki toplam su miktarının 541 milyon metreküpü aştığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:


“Başkent’teki barajlarımızdaki doluluk oranı yüzde 34,18 ile önceki yılların oldukça üzerine çıkmıştır. Gerede Suyu ile bundan sonraki süreçteki yağışlar ve kar erimeleri, sonraki yılların su ihtiyacının karşılanmasını da sağlayacaktır. Uzun sürecek kurak dönemler hariç Kızılırmak Suyuna ihtiyaç duyulmayacaktır. Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı’ndan su alımının durdurulmasıyla yıllık 200 milyon TL’yi aşan pompaj maliyetinden de bu sayede tasarruf edilecektir. Bununla birlikte ASKİ, Gerede Tüneli çıkışı ile Çamlıdere Barajı arasında 101 metre kot farkı bulunduğundan bir Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) kurulmasıyla da enerji tüketen değil, enerji üreten bir kurum haline gelecektir. Vatandaşlarımız çeşmelerinden sularını gönül rahatlığıyla içebilirler ancak oturdukları binalarda paslı tesisatlarını değiştirmelerini ayrıca su depolarını 6 ayda bir temizletmelerini önemle hatırlatmak isterim.”