POLATLI İLÇE MERKEZİNİN İÇME SUYU KESİNTİSİYLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

POLATLI İLÇE MERKEZİNİN İÇME SUYU KESİNTİSİYLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

22 Ocak 2019’da saat 21.00 civarında Polatlı’ya su getiren ana isale hattının 16 bar basınca maruz kısmında arıza meydana gelmiş, ASKİ ekipleri anında olay yerine intikal ederek gece saatlerinde arızaya müdahale etmişlerdir.

Kesintiden Polatlı’da yaşayanların en az etkilenmesi amacıyla 50 su tankeri ile Temelli Su Deposundan su sevkiyatı yapılması için araçlar bölgeye sevk edilmiş olup, 7/24 esasına dayalı çalışmalar sürdürülmektedir.

Polatlı İlçe Merkezi’nin su ihtiyacı günümüzde Yüzükbaşı mevkiinde açılmış olan 16 kuyudan sağlanmaktadır. Bu kuyulardan 5 tanesi kurumuş olup 2 tane yeni kuyunun açılmasına da başlanmıştır.

Kuyuların bulunduğu Yüzükbaşı mevkiinden Polatlı’ya su, 1993 yılında İller Bankası tarafından inşa edilen 83 kilometre uzunluğundaki 1200 mm çaplı çelik borular vasıtasıyla terfili (pompajlı) olarak iletilmektedir. İyi döşenmiş ve katodik koruma yapılmış çelik boruların ömrü en az 40 yıldır ancak mevcut boruların bir kısmında gerek katodik koruma sisteminin ters bağlanmış olması gerekse ham suyun korrozif etkilerinin nötralize edilmemiş olması sebebiyle mevcut hat 25 yılda ömrünü tamamlamıştır.

Bunun sonucunda Yüzükbaşı-Polatlı hattının 16 barlık yüksek basınca maruz kısmında özellikle son 2 yılda sık sık arızalar meydana gelmektedir. Gerek inşaat gerekse işletme aşamalarında su kesme ve tahliye vanalarının yerleştirilmesindeki hatalar ve bakımındaki ihmaller sonucu arıza esnasında Polatlı’nın tamamının suyunun kesilmesi gerekmektedir.

ASKİ Genel Müdürlüğümüz; Polatlı’nın suyunun hem miktar hem kalite açısından sürekli olarak sağlanması başta olmak üzere öncelikle mevcut isale hattının en zayıf durumdaki 25 kilometrelik kısmının acilen yenilenmesi için çalışmalara başlamıştır. Böylece sık sık meydana gelen arızalardan kaynaklanan su kesintisinin önüne geçilmesi sağlanacaktır. Aynı zamanda kuyuların bulunduğu yere, elektrik kesintisine bağlı su kesintilerinin önüne geçmek için 3 yeni jeneratör monte edilmiştir. Böylece kısa vadede su kesintisinin önüne geçilmiş olacaktır.

Polatlı’nın su ihtiyacını hem sürekli hem de kaliteli suyla karşılamak için en güvenli sistem olarak İvedik Su Arıtma Tesisi-Polatlı Su İsale hattı inşa edilmektedir. Bu hattın 5,5 km’lik kısmı inşa edilmiş olup, kalan kısmın 2 yıl içinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Büyük ihtiyaç olan bu hattın ivedilikle yapılabilmesi için gerekli olan 600 milyon TL’lik kaynağın sağlanabilmesi konusundaki kredi talebi Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşındığı halde reddedilmiştir. ASKİ kendi öz kaynakları dahil alternatif kaynak araştırmasına giderek, en kısa sürede İvedik-Polatlı arasındaki isale hattının yapımına başlayacaktır. Yaşanan arıza, sorunun acilen çözülmesi konusundaki ASKİ’nin borçlanma talebinin haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir.

 ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ