SU KAYIPLARI İLE MÜCADELE EDİYORUZ.

Dünyamızda milyarlarca insan coğrafi veya ekonomik sebeplerden dolayı temiz içme suyuna erişememektedir. Su kaynaklarının iyi korunması ve verimli kullanılması, hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda temiz içme suyunu korumak, arıtma ve işletme maliyetlerini düşürmek adına su kayıpları ile mücadele etmek zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu durum ülkemiz gibi su zengini olmayan coğrafyalarda daha büyük öneme sahiptir. ASKİ Genel Müdürlüğü olarak su kayıpları ile mücadele ederek, doğal kaynakların israfını engellemekte ve aynı zamanda maddi kayıplarında önüne geçmekteyiz.

Genel Müdürümüz Prof. Dr. Cumali Kınacı başkanlığında 19.09.2019 tarihinde toplanan ASKİ Su Kayıpları Çalışma Grubu’nda yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar değerlendirilerek konunun önemi bir kez daha vurgulanmıştır.

Yoğun emek ve para harcanarak barajlardan iletim hatları ile arıtma tesisine ve depo - pompa sistemleriyle şebekeye verilen suyun aboneye ulaşması sağlanmaktadır. Bu çalışmalar periyodik olarak yapılacak ve yüzeye çıkmayan Fiziki Su Kayıplarına müdahale edilerek daha fazla suyun boşa gitmesinin önüne geçilecektir.

Bu bağlamda 2019 yılında yapılan çalışmalar neticesinde oluşturulan 12 adet izole alt bölgelerde tespit edilen, 62 adet yüzeyden fark edilmeyen su arızasının onarımı ile yaklaşık 100 L/s su kaybı önlenmiş ve 43.200 kişinin günlük su ihtiyacı karşılanmıştır. Bununla birlikte 183 adet izole alt bölgeninde proje çalışması tamamlanmış olup saha uygulaması yapılmaktadır.  2020 yılı sonuna kadar toplamda 400 adet izole alt bölge oluşturulması planlanmaktadır.

İçme suyu borularında ve bağlantı parçalarında meydana gelen kırık ve çatlaklardan, boru birleşim yerleri ve abone bağlantı hatlarında meydana gelen, tüketici sayacından önceki su kayıpları ‘‘Fiziki Su Kayıpları’’ olarak tanımlanmaktadır.

İçme suyu iletim ve dağıtım şebekesindeki arızalardan çıkan su yüzeye çıkması halinde Su ve Kanal İşletme Dairesine bağlı ekiplerce anında tamiri yapılmaktadır. Ancak yüzeye çıkmayan ve yeraltında bulunan PTT menholüne veya kanalizasyon hatlarına karışan su arızalarının tespit edilmesi ancak teknolojik cihazlar ile yapılabilmektedir.

Bu kapsamda fiziki su kayıplarını önleme çalışmalarına önem vermekteyiz. Ankara genelinde, özellikle metropol ilçelerde alt bölgeleme çalışmaları yapılmış olup, ölçülebilir izole alt bölgeler oluşturulmuştur. Bu bölgelerin su tüketim alışkanlığının belirlenebilmesi için debimetre ile içme suyu şebekesine verilen su miktarı ölçülmüştür. Elde edilen verilerden yararlanılarak minimum gece kullanımı değerlerinden muhtemel arıza oranlarının tespiti yapılmaktadır.

Fiziki su kayıp miktarı belirlenen izole alt bölgelerde arıza noktalarını tespit edebilmek için Ses Kaydedici (Noise Logger) cihazlar vanaların üzerine yerleştirilerek vanalardan elde edilen ses kayıtları ile hangi sokaklarda arıza olabileceği tespit edilmektedir.

Mahalle ölçeğinden sokak ölçeğine indirgediğimiz olası arıza noktaları akustik dinleme cihazları ile sokak taraması yapılarak noktasal işaretlenmektedir. Tespit edilen arızaların onarımı Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanlıklarımıza bağlı Bölge Müdürlükleri ekipleri tarafından yapılarak çalışma tamamlanmaktadır.

 

No

Bölge

DMA Adı

Kazanım lt/sn

Arıza Sayısı

1

Sincan

Dma Osmanlı

10,1

7

2

Sincan

Dma Pınarbaşı

1,96

2

3

Sincan

Dma Dökümcüler

1

2

4

Sincan

Dma Yunus Emre

2,11

3

5

Etimesgut

Dma Etiler

8,8

8

6

Yenimahalle

Dma Varlık

3,96

5

7

Yenimahalle

Dma Gazi

11,41

10

8

Gölbaşı

Dma-1

9,8

6

9

Gölbaşı

Dma-44

1,57

3

10

Mamak

Dma Kayaş

2,4

4

11

Altındağ

Dma Aydınlıkevler 1

12,9

8

12

Altındağ

Dma Aydınlıkevler 2

35,2

4

Toplam

101,21

62

 

Haber Fotoğrafları