ASKİ YAPI KALİTE KONTROL LABORATUVARI’NIN TÜRKAK SERTİFİKASI GENİŞLETİLDİ

     Uluslararası geçerliliği bulunan Türk Akreditasyon Kurumu’na (TÜRKAK) geçen yıl akredite olan ASKİ Genel Müdürlüğü Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı, bu yıl kapsam genişletme başvurusunda bulundu. Sertifikası revize edilen laboratuvar, artık polietilen (termoplastik) boruların iç basınç testleri ile beton-betonarme boruların tepe yükü basınç testlerini de bünyesinde yapabilecek.

 

     ASKİ bünyesinde bulunan Çevre Laboratuvarı, Başkentin içme suyunun uluslararası standartlara uygunluğunu denetlerken, ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı ise altyapı ihalelerini kazanan yüklenici firmaların imalatlarında kullandıkları boruların kalite testlerini yapıyor. Özel kurumlar ve diğer kamu kurumlarından gelen deney taleplerini bir tarife çerçevesinde karşılayan laboratuvar, bu sayede tüm Türkiye’ye hizmet veriyor. Laboratuvarın gerçekleştirdiği testler, Avrupa ülkeleri, ABD ve Çin dâhil olmak üzere dünyanın her yerinde geçerli.

 

     Türkiye’deki tüm laboratuvarların uluslararası standartlar çerçevesinde çalışıp çalışmadığını teyit eden TÜRKAK’a 25 Şubat 2022 tarihinde akredite olan ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı, bu yıl ise “termoplastik boruların iç basınç testi ve beton-betonarme boruların kırılma yükü tayini deneyleri” için kapsam genişletme başvurusunda bulundu. Laboratuvar böylece “20 Ekim 2023/ 01 tarihli TÜRKAK Akreditasyon Sertifikası”nda belirtilen 9 farklı deneyi de yapabilecek.

 

“İLKEMİZ ANKARA HALKINA KALİTELİ VE UZUN ÖMÜRLÜ HİZMET VERMEK

 

     Revize edilen sertifika ve laboratuvarda yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Şengül, şunları kaydetti:

“Laboratuvarımızda üstyapı ve altyapı projelerinde kullanılan malzemelerin yerinde sıkışma ve laboratuvar deneyleri, kırmataş malzeme deneyleri, sertleşmiş küp beton numunelerinde basınç dayanım deneyleri yapılıyor. Ayrıca beton-betonarme borularda tepe yükü basınç deneyi, termoplastik boru ve ek malzemelerin kalite kontrol deneyleri de gerçekleştiriliyor. İdaremizin yaptırdığı altyapı imalatlarında kullanılan PE içme suyu boruları, PE Koruge atık su boruları, doğalgaz borusu ve PVC boruların testleri, beton-betonarme boruların mukavemet testleri, içme suyu ve kanal imalat alanlarında kullanılan zemin, dolgu malzemelerinin ilgili deneyleri de yapılıyor. İlkemiz Ankara halkına kaliteli ve uzun ömürlü hizmet vermek.”

 

“HEDEF DAHA EKONOMİK VE UZUN ÖMÜRLÜ MALZEME”

 

     ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı’nın diğer şehirlerin su ve kanalizasyon idarelerinin yanı sıra özel kuruluşlar ve fabrikalara da hizmet verdiğini hatırlatan Şengül, “İçme suyu ve kanalizasyon altyapısı inşaatlarında kullanılan malzemelerin deneylerini özenle yapıyoruz. Yani imalatın kalitesini burada kontrol ediyoruz. Hedefimiz altyapıda kullanılan malzemelerin daha ekonomik ve uzun ömürlü olmasını sağlamak. ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı, ayrıca beton-betonarme boruların TSE 821 EN 1916 standartına uygun yapılan tepe yükü basınç deneyinden akredite olmuş laboratuvarlardandır. Beton-betonarme borularda çapı 3 bin mm’lik borulara kadar tepe yükü basınç testi yapabiliyoruz burada. Laboratuvarımız da yapılan deneylerin uluslararası geçerliliği olduğundan özel veya diğer kamu kurumlarından gelen deney taleplerine açığız”dedi.  

Haber Fotoğrafları