GENEL MÜDÜRÜMÜZ KARAKÖY ATIKSU ARITMA TESİSİ VE PURSAKLAR SU ARITMA TESİSLERİNE YAPILAN YATIRIMLARI İNCELEDİ

Genel Müdürümüz Prof. Dr. Cumali KINACI, Karaköy Atıksu Arıtma Tesisi ile Pursaklar İçme Suyu Arıtma Tesislerine yapılan yatırımlar konusunda bilgi almak üzere incelemelerde bulunmuştur. Genel Müdür Yardımcımız Mahir ÖZCAN, Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Erol AYKAR, Su Arıtma Dairesi Başkanı Nuri KALİ ve şube müdürlerimiz tarafından tesislere yapılan yatırımlar konusunda kapsamlı bilgi verilmiştir. 

Pursaklar Su Arıtma Tesisi, hamsu kaynağı Çubuk 2 Barajı olup, Pursaklar ilçe merkezi, Saray bölgesi, Altınova, Akyurt ve Keçiören’ in bazı mahallelerinin içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere 1999 yılında tamamlanmıştır. Genel Müdürlüğümüzce; 2019 yılında Pursaklar içme suyu arıtma tesisinde yapılan önemli yatırımlar ile tesisin verimliliği artırılmıştır: 

1. Havalandırma sistemi olmamasından kaynaklı, baraj dip bölgesinden alınan suda bulunan çözünmüş gazlar sebebiyle özellikle yaz aylarında oluşan kokuyu önlemek için, KASKAD havalandırma sistemi yapılmıştır. Bu havalandırma sistemi ile barajdan gelen su havalandırılarak gazların uçması sağlanmakta, koku önlemek üzere kullanılan kimyasallar daha az kullanılmaktadır. 

2. İçme suyu arıtma tesislerinde dezenfeksiyon kaynaklı yan ürünlerin azaltılmasını sağlamak ve organik kökenli kirliliği önlemek üzere Otomatik Aktif Karbon sistemi kurulmuştur. 

3. Arıtma Tesisinin ilçe yerleşkesine yakın konumda olması sebebiyle, gaz klor kullanımı büyük risk oluşturmaktadır. Gaz klor tehlikesini ortadan kaldırmak için, dezenfektanın yerinde üretilmesi ve kullanılması için çalışmalar yapılmış ve kurulum tamamlanarak devreye alınmıştır. 

Karaköy Atıksu Arıtma Tesisi, Pursaklar İlçesi’nin bir kısmı ile Akyurt İlçesi ve Esenboğa, Sirkeli, Karacaören, Altınova, Sarayköy Bölgeleri ile birlikte bağlı mahalle ve yerleşim yerlerinin atık sularını arıtmak amacıyla inşa edilmiştir. Karaköy Atıksu Arıtma Tesisinde ileri biyolojik arıtma sistemi ile arıtılan sular, önce Çubuk Çayı’na, ardından da Ankara Çayı’na deşarj edilmektedir.

Haber Fotoğrafları