ODTÜ’DEN ANKARA’NIN SUYUNU ARITAN İVEDİK TESİSİNE TAM PUAN

     Başkent Ankara’nın suyunu arıtan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi, şeffaflık ilkesi çerçevesinde 29 Ocak 2021 tarihinde kapılarını halka açtı. Daha önce öğrenciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve meslek odaları yetkililerini ağırlayan tesisi son olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Hande Bayramoğlu ve beraberindeki öğrenciler ziyaret etti. Son teknoloji ile donatılan, tesis heyetten tam puan aldı. Yüksek kapasiteli tesisi etkileyici bulduğunu ve Ankara’da musluktan akan suyun içilebilir durumda olduğunu belirten Bayramoğlu, “Zaten kendi evimde de kullanıyorum” dedi.

 

   Ankara’da şebeke suyunun kalitesini test etmek ve nasıl arıtıldığını görmek isteyen vatandaşlar, zaman zaman İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni ziyaret ediyor. Başkent’e içme ve kullanma suyu sağlayan barajlardan gelen ham suyun işleme tabi tutulduğu tesis, 25 Kasım 2022 tarihinde ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Hande Bayramoğlu ve 3. sınıf öğrencilerini ağırladı. 

 

     ASKİ Su Arıtma Dairesi Başkanı Nuri Kali, Başkent’in 2070 yılına kadar içme suyu, kullanma ve endüstriyel su ihtiyacını karşılamak için 4 etap olarak planlanan, ayrıca Avrupa’nın da en büyükleri arasında yer alan tesisi, ODTÜ öğrencilerine gezdirdi.

 

TESİS GÜNDE 1 BUÇUK MİLYON METRE KÜP SUYU ARITIYOR

 

     Gezi sırasında öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Kali, İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin günde 1 milyon 692 bin metreküp suyu arıtabilecek kapasitede olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yaz aylarında en yüksek 1 milyon 500 bin metreküp su üzerinde çalıştık. Şu aşamada kentin su ihtiyacı biraz azaldı. Şu sıralar günde 1 milyon 230 bin metreküp su arıtılıyor” dedi. Kali, “İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi, Ankaralılara iyi hizmet sunabilmek için haftanın 7 günü 24 saat aralıksız çalışıyor. Tesisin 4. ünitesinin yapım ihalesine de başlıyoruz.  Önümüzdeki dönemlerde debi yönünden bir sıkıntı yaşanabileceği için hemen 4. üniteyi devreye alacağız” diye konuştu.

 

“GÜVENLE HALKIMIZI DAVET EDİYORUZ”

 

Kali, “Çevre mühendisliği öğrencilerimizin burada herhangi bir eksik tespit etmediklerini memnuniyetle gördük. Zaten bu güven içinde tüm halkımızı gelip görmeleri için tesisimize davet ediyoruz” dedi.  

 

“ANKARA’NIN SUYUNUN İYİ ARITILDIĞI GÖRÜLÜYOR”  

 

     ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Hande Bayramoğlu ise “İvedik’e her sene geldiğimiz gibi bu sene de geldik. Öğrencilerimizin derste teorik olarak gördüğü tüm bilgileri burada görsel olarak da görmelerinin çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Tesis etkileyici zaten kapasite olarak da çok yüksek. Her ünitenin olması gerektiği gibi çalıştığını düşünüyorum. Ankara’da suyun iyi arıtıldığı görünüyor. Burada durultucu ünitelerini de görme fırsatımız oldu. Güzel bir gezi gerçekleşti. Ankara’nın içme suyu içilebilir durumda zaten evde de kullanıyorum ve tavsiye ediyorum.”

 

“KENDİMCE KORKULARIM VARDI AMA ARTIK İÇİM RAHAT”

 

ODTÜ öğrencileri de geziyi şu sözlerle değerlendirdi: 

 

-Ece Nur Çavlan: 3. sınıf çevre mühendisliği öğrencisiyim. İlk defa bir içme suyu arıtma tesisine geldim. Buradaki işleyişi gayet güzel anladım onun için anlatanlara çok teşekkür ederim. Daha önce kendimce bazı korkularım vardı ancak şu an Ankara’nın suyunun içilebilir nitelikte olduğunu düşünüyorum. Çok güzel arıtma ünitelerinin olduğunu gördüğüm için artık içim rahat olacak. Beni mutlu etti bu gezi o yüzden. Tesisi çok düzenli buldum açıkçası ve içerisi çok temiz.  2019’dan sonra yenilenmiş ve daha teknolojik aletler kullanılmış diyebilirim.

 

-Rabia Güney: Bu sene okulda dizayn dersleri almaya başladık. Derste teorik olarak öğrendiğimiz şeyleri buraya gelip canlı bir şekilde izlemek, prosesin nasıl işlendiğini, suyun nasıl arıtıldığını görmek bizim için çok iyi oldu. Çünkü sınıfta işlediğimiz konuları bazen görsel olarak oturtamadığımız için anlayamadığımız oluyordu. Yeni kurulan tesislerde iyi revize edilmiş, neredeyse hiçbir şey manuel olmuyor. O yüzden de tesisin gerek işleyiş gerekse temizlik ve verim açısından çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Tesisten çıkan su içilebilir fakat apartmanlardaki borulara göre değişiklik gösterebiliyor durum.

 

İVEDİK, 2070 ANKARA’SINA DA HİZMET VERECEK

 

     İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin 1. etabı 1984’te, 2. etabı 1992’de, 3. etabı ise  2014’te inşa edildi.

3 etabın toplam kapasitesi Ankara nüfusunu beslemeye yeterken, tesis 3’ü Kurtboğazı, 2’si Çamlıdere ve 2’si de Kesikköprü olmak üzere 7 girişe sahip. Barajlardan gelen su, otomasyonla çalışan tesiste modern teknoloji ile arıtılarak Ankaralılara sunuluyor.

Giriş ve Havalandırma/Karıştırma Ünitesi, Durultucu, Kum Filtre, Kimya, Klorlama, Geri Yıkama, Çamur Yoğunlaştırma Üniteleri, Su Deposu ve Dengeleme Bacaları ve Çamur Lagünü bölümlerinden oluşan tesiste bir süre önce revizyon çalışması yapıldı; 2. ünitenin durultucu bölümünde su alma yapısı yenilendi. 4. etabın da yakın gelecekte inşa edilmesi ile tesisin 2070’e kadar sorunsuz şekilde Ankaralılara hizmet vermesi planlanıyor.