SU FİYATLARI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Başkent’in içme ve kullanma suyu ihtiyacını Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standartları dikkate alarak karşılamaktadır.  ASKİ, söz konusu standartlara uygun sağlıklı, temiz, kaliteli ve kesintisiz suyu musluklardan akıtmak için arıtma işlemlerini ise güncel teknolojik sistemlere uygun olarak yapmaktadır. 
     Son zamanlarda basında yer alan “Ankara’da suyun pahalı” olduğuna ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır. ASKİ’nin su fiyatındaki artış dikkate alındığında Nisan 2019’a göre  fiyat yüzde 38 oranında reel olarak azalmıştır. Dolayısıyla su bu dönemde değil, Nisan 2019 öncesi dönemde çok daha pahalı satılmıştır.
Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu şekildedir:
 
“Ankara’da ASKİ tarafından konutlara verilen suyun metreküp fiyatı 2019 yerel seçimleri öncesi ve sonrası dönemler itibariyle karşılaştırıldığında;  Eylül 2018’de (su fiyatları düşürülmeye başlamadan hemen önce) 1 metreküp su fiyatı 1,21 dolar iken, Nisan 2019’da (seçimin öncesinde) fiyat 90 cent’e indirilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş döneminde (2019-2023) ise ortalama 1 metreküp su  fiyatı 65-70 cent arasında uygulanmıştır. Mevcut tarifeye göre ise su fiyatı 67 cent düzeyindedir. Bu durumda mevcut su fiyatı indirimler başlamadan önceki fiyata göre yüzde 45, seçim öncesi fiyata göre ise yüzde 25,6  daha ucuzdur.  Ayrıca Nisan 2019 – Temmuz 2023 döneminde ASKİ’nin mal ve hizmet üretiminde fiyatlar için temel gösterge olarak alınan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) 5,8 kat artış göstermiştir. ASKİ’nin su fiyatındaki artış dikkate alındığında 2019 yılının nisan ayına göre fiyat yüzde 38 oranında reel olarak azalmıştır. Dolayısıyla ASKİ gelirleri hem dolar hem de TL bazında reel olarak ciddi ölçüde gerileme göstermiştir. Sonuç olarak bazı haber kanallarının temelsiz iddialarındaki gibi ASKİ’de su bu dönemde değil, Nisan 2019 öncesi dönemde çok daha pahalı satılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur…”